HGSS

Riječani ponovno u akciji

Planinareći na relaciji Obzova - Veliki Hlam dvije osobe stranog državljanstva u srijedu 6. listopada izgubile su orijentaciju. U pomoć planinarima putem Centra 112 pozvana je HGSS Stanica Rijeka.

Osobe su locirane putem mobilnog telefona nakon čega ih se pokušalo telefonski navesti do označene planinarske staze. Prilikom ovog razgovora spašavatelji saznaju da je jedna osoba iznemogla i nije u mogućnosti samostalno nastaviti kretanje, ali i da se na terenu potencijalno nalazi još jedna skupina od troje ljudi od kojih su se planinari razdvojili ranije toga dana.
Kontakt je uspostavljen i sa drugom skupinom koja je u tom trenu također dezorijentirana i izvan označene planinarske staze, u blizini mjesta Bašćanska Draga.

Na teren izlazi šesnaest članova HGSS Stanice Rijeka s tri interventna vozila, podijeljeni u dvije skupine.

Svih pet osoba kojima je ovoga puta pružena pomoć u trenutku pronalaska bilo je bez adekvatne odjeće i obuće, druga skupina i bez rasvjete. Kod dvoje starijih planinara utvrđeni su jasni znakovi hipotermije. Nakon utopljavanja, uz pratnju spašavatelja sišli su u podnožje, a zatim su transportirani do svojih vozila čime ova akcija, oko jedan sat iza ponoći završava.

Kako bi izbjegli ovakve situacije i moguće kobne posljedice, ponovno skrećemo pozornost svim planinarima i izletnicima na važnost dobre pripreme prije odlaska u prirodu! Dani postaju kraći, temperature padaju, već smo ušli u kišno razdoblje godine. Točne informacije o stazama kojima ćete se kretati i vremenskoj prognozi, adekvatna odjeća, obuća, oprema, obrok i topli napitci kao i puna baterija mobitela su najmanje što morate imati! U slučaju neželjenih situacija, HGSS je samo jedan poziv daleko.