HGSS

Radno na praznik rada za Stanicu Zadar

Subotu i nedjelju članovi Stanice Zadar proveli su na ukupno pet dežurstava i dvije akcije.

Četiri člana Stanice Zadar, dva Stanice Split i dva Stanice Zagreb bili su dežurni u subotu u NP Paklenica na tradicionalnom Big Wall natjecanju. Za vrijeme dežurstva stiže dojava o osobi koja ima kroničnu bolest i nalazi se kod planinarskog doma u Paklenici. Ne može se sama spustiti te je zatražena pomoć spašavatelja. Spašavatelji sa dežurstva i još dva člana Stanice Zadar koji su se zatekli u domu spuštaju je nosilima do parkirališta gdje je predaju dežurnim djelatnicima Hitne medicinske pomoći.

Druga akcija kreće pred sam kraj dežurstva. Strani penjački par poziva u pomoć iz Anića kuka, sektor Stup, gdje im je zapelo uže i ne mogu se spustiti. Dvoje spašavatelja pomažu im i dovode na sigurno. Akcija završava malo prije pola noći. U nedjelju se nastavlja dežurstvo na kojem sudjeluje pet članova Stanice Zadar, dva Stanice Zagreb i jedan Stanice Split.

Paralelno sa dežurstvom u Paklenici članovi pokrivaju još dva dežurstva, jedno u subotu, na otoku Pagu Island Pag Trail na kojem su dva spašavatelja s vozilom i Extreme Enduro Lika koje je trajalo dva dana, subotu i nedjelju. Prvi dan dvoje spašavatelja s jednim vozilom, drugi dan troje spašavatelja s dva vozila. Na utrci je sudjelovalo preko 350 natjecatelja iz devet država. Obje utrke prošle su bez intervencija.