HGSS

Prvo ovogodišnje dežurstvo u NP Paklenica započelo stijenskom akcijom spašavanja

Praznikom rada započelo je prvo ovogodišnje dežurstvo HGSS-a u NP Paklenica. Suradnja HGSS-a i NP Paklenica traje gotovo od osnutka službe, a dežurstva se ugovaraju svake godine na datume veće posjećenosti Parka kao što su državni praznici, te svakodnevno kroz turističku sezonu.

Ovogodišnji prvi dan vikenda, 1.5., započeo je stijenskom akcijom spašavanje na našoj najvišoj stijeni Anića kuku, smjer Bračni. Penjač je pri padu slomio nogu. Posredstvom centra 112 njegova penjačka partnerica pozvala je dežurni telefon HGSS Zadar koji je o nesreći obavijestio četiri dežurna spašavatelja u Parku. Akciji su se pridružili i trenutno prisutni članovi HGSS-a koji su se tu zatekli na odmoru, a kojima pravila službe i etika HGSS-a nalažu da se priključe svakoj akciji spašavanja ukoliko se nađu u blizini. Ukupno 13 spašavatelja iz Stanica Zadar, Zagreb, Rijeka, Varaždin i Samobor spustili su unesrećenog penjača iz 200-metarske stijene i transportirali ga nosilima do vozila na parkiralištu Parka.

Drugi dan prošao je mirno uz mnoštvo penjača i šetača u Parku, uz ugodno vrijeme i druženje sa prelijepom pjegavom crvenkrpicom koja je spašavateljima strpljivo pozirala nakon čega su je pustili na miru.