HGSS

Prezentacija korištenja bespilotnih sustava HGSS-a u Gospiću

Na prostoru iza OB Gospić, tijekom nedjelje 23. kolovoza, Stanica Gospić u suradnji sa Odjelom bespilotnih sustava (OBS) održala je prezentaciju korištenja bespilotnih sustava unutar HGSS-a.

Sudionicima je predstavljen dio bespilotnih letjelica koji se redovito koriste u HGSS-u prilikom akcija potraga i spašavanja. Ovo je ujedno bila i prigoda da se građani informiraju o ovim sustavima, razgledaju opremu te odrade let „dronom“ na zatvorenom poligonu.

„Stanica Gospić također raspolaže s ovakvim sustavima koji nam uvelike olakšavaju rad na terenu. U slučaju većih potražnih akcija i povećanog broja timova na terenu, u pomoć nam dolaze piloti iz drugih Stanica za svojim letjelicama. Na taj način u što kraćem vremenskom roku uspijevamo pretražiti veće površine“ – naveo je Brozičević, pročelnik HGSS Stanice Gospić.

Glavni cilj ovog događaja, uz samu prezentaciju, bio je da se sudionicima koji se uključe u prezentaciju i pokažu interes za sudjelovanjem u radu HGSS-a u području bespilotnih sustava to i omogući kroz rad Stanice Gospić.

Odjel bespilotnih sustava (OBS) počeo je s radom 17. svibnja 2018. godine iako se bespilotni sustavi u HGSS-u koriste posljednjih sedam godina.

Daljnji razvoj OBS-a je u smjeru školovanja i razvoja novih tehnologija, programskih rješenja i dodatnih modela tečajeva kojih trenutačno ima pet. Kontinuirano usavršavanje osigurano je kroz mjesečne treninge Odjela. Na treninzima se okupljaju iskusni piloti, novo pridošli piloti kao i članovi HGSS-a koji pokazuju interes za bespilotne letjelice, gdje im je omogućeno u sigurnoj okolini i kontroliranom prostoru uvježbavati tehnike. Osim trenažnih letačkih operacija piloti se educiraju i na području digitalne kartografije, izrade 3D modela terena, usavršavajući se u svim potrebnim vještinama koje im pomažu u daljnjem uspješnom radu u svrhu spašavanja ljudskih života.

OBS je zahvaljujući raznim aktivnostima i rezultatima prepoznat i od strane drugih službi te je aranžiran na obukama i aktivnostima koje mogu doprinijeti i ostalim sudionicima civilne zaštite u RH. U nepune tri godine od osnutka, odjel bespilotnih sustava HGSS-a je uvođenjem novih tehnologija, znanjem i stručnošću instruktora i licenciranih pilota, postao neizostavan dio uspješnosti potraga i spašavanja.