HGSS

Potražni K9 timovi na međunarodnom tečaju spašavanja iz lavina

Tečaju spašavanja iz lavina prisustvovalo je pet potražnih timova Komisije za potrage i lavine

Na Vršiču u Sloveniji od 21. do 27. veljače održao se međunarodni lavinski tečaj za vodiče potražnih pasa u organizaciji Društva vodnikov reševalnih psov Slovenije – DVRPS.

Na tečaju je sudjelovalo 30-ak vodiča iz Poljske, Finske, Hrvatske, Austrije, Švicarske, Njemačke, Mađarske i Slovenije te pet instruktora, četiri iz IRO-a i jedan iz redova HGSS-a.

Pet potražnih K9 timova Komisije za potrage i lavine sudjelovalo je na ovom međunarodnom lavinskom tečaju. Od ponedjeljka do petka, timovi su trenirali elemente traženja i spašavanja u lavinama te slušali teorijska predavanja. U petak i subotu održani su ispiti traženja u lavinama koje je sudio međunarodni FCI sudac Ljubo Meglič.

Tri tima iz HGSS-a pristupila su ispitu prema IRO standardima. Potražni tim u obuci iz stanice Čakovec položio je kompletan ispit traženja u lavinama (razina V – poslušnost, prepreke i traženje). Dva tima u obuci, iz stanice Novska i stanice Split, pristupila su ispitu traženja te također uspješno položila dio ispita.

Potražni timovi HGSS-a iznimno su bitan resurs prilikom spašavanja ljudskih života. Zato, planiramo nastaviti ulagati u ljude i njihove najbolje prijatelje.