HGSS

Ozlijeđen speleolog na Velebitu

Tijekom održavanja dvotjedne ekspedicije u Jami Nedam (25.7.-9.8.2020.g.) u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, došlo je do ozljede speleologa u jami.

Naime, speleolog je u jami Nedam (treća najdublja jama u RH) slomio kost skočnog zgloba desne noge prilikom kretanja u horizontalnom kanalu na 100 m dubine. S obzirom na to da se sam kretao u objektu, nastojao je preko podzemnog komunikacijskog uređaja uspostaviti vezu s površinom međutim neuspješno. S obzirom na navedeno, odlučio je samostalno popeti se po užetu savladavajući 100 m vertikalnu razliku od mjesta nesreće do ulaza u jamu gdje je putem telefona zatražio pomoć.

Ekipa gorskih spašavatelja i planinara koji su dežurali na speleološkom kampu krenuli su s opremom za spašavanje do unesrećenog i u kratkom vremenu ga spustili do makadamske ceste gdje je osobnim vozilom otpraćen u najbližu zdravstvenu ustanovu.

Speleologija je lijepa, ali i potencijalno opasna aktivnost koja može dovesti do nesreće. Zbog toga svima koji se namjeravaju baviti ovom aktivnošću preporučujemo završavanje speleološkog tečaja u nekoj speleološkoj udruzi i osposobiti se za kretanje po speleološkim objektima (penjanje i spuštanje po užetu).

Tijekom boravka u planinama je nužno posjedovati potrebnu opremu odnosno dovoljno baterije u telefonu (zbog uštede baterije tijekom nekorištenja preporučljivo je da bude uključen zrakoplovni način), priručnu rasvjetu, uređaj za navigaciju (pametni telefon s aplikacijom za lociranje, gps uređaj, kompas i kartu ili dr.), prikladnu odjeću i obuću te planirane rezerve vode i hrane. Također, vrlo je važno da se pojedinci ne kreću sami već u društvu kako bi u slučaju eventualne nezgode mogli jednostavnije prizvati pomoć.

Savjete za bavljenje speleologijom pročitajte na https://www.hgss.hr/savjeti/#speleologija .