HGSS

Dvije akcije u jednom danu

U srijedu, 18. studenog, poslijepodne i navečer Stanica Ogulin pozvana je i uspješno odradila dvije akcije spašavanja na području Samarskih i Bijelih stijena.

Prvi poziv stigao je putem Centra 112 u rano poslijepodne za akciju na Vihoraškom putu, između Bijelih i Samarskih stijena. Prema dojavi jedan planinar se ozlijedio. Iako nije bila riječ o po život opasnoj ozljedi planinar se više nije mogao samostalno kretati. Podrućje na kojem se dogodila nesreća zahtjevno i teško za kretanje i kad ste zdravi i neozlijeđeni. Na sreću ozlijeđenog planinara, ubrzo nakon što je Ogulincima upućen poziv u pomoć, na njega je naišlo je dvoje članova HGSS Stanice Rijeka koji su ondje planinarili i prvi priskočili u pomoć. Po dolasku na mjesto događaja, nakon pružene prve pomoći i imobilizacije ozlijeđene noge, spašavatelji su planinara utplili i nosilima spustili s planine. U ovoj akciji je sudjelovalo dvoje članova Stanice Rijeka i jedanaest članova Stanice Ogulin.

Ubrzo nakon ove akcije iste večeri stiže i drugi poziv. Grupa od šest neozlijeđenih planinara zbog mraka i teškog terena izgubila je markaciju na području Samarskih stijena i ne mogu se sami vratiti do svojih vozila. Odmah po dobivanju koordinata njihove pozicije spašavatelji se brzo opremaju i iz svoje baze kreću na teren. Na sreću, opet se u blizini nalazi jedna manja grupa spašavatelja, ovaj put domaćih, iz Ogulina, i oni se prvi upućuju prema planinarima. Grupa je ubrzo pronađena i dopraćena do svojih vozila čime je završen ovaj dinamični dan. U ovoj akciji sudjelovalo je ukupno 13 članova Stanice Ogulin.

Koristimo ovu priliku još jednom pozvati sve ljubitelje prirode i planina na krajnji oprez. Dolazi zima, dani su kraći, baterijska svjetiljka vam je neophodna, vodite računa o tome pri planiranju svojih izleta. Isto tako temperatura je sve niža, očekujte lošije vrijeme, toplo se obucite i ponesite dovoljno vode i hrane, kao i rezerve odjeće. Važno je sa sobom imati pribor prve pomoći i astro foliju, ove sitnice mogu vas spasiti. Ne zaboravite svoj mobitel, ali se sjetite da se na hladnoći njegova baterija i brže prazni!