HGSS

Međustanična vježba potrage – Petrov Vrh

HGSS Stanica Bjelovar i HGSS Stanica Požega su 1. travnja imale su međustaničnu vježbu potrage na lokaciji Petrov Vrh u blizini Daruvara.

Vježba je počela u 8:20h “dojavom“ da je nestala osoba na području Petrovog vrha. Zaprimanjem dojave organizira se brza pretraga područja zadnje poznate lokacije nestale osobe sa svim trenutno raspoloživim potražnim snagama. U 9:30h na lokaciju dolazi i zapovjedno vozilo iz HGSS Stanice Požega i organizira se baza operacija na Petrovom vrhu i nastavlja se pretraga terena kroz sve faze potrage. Pronalaskom “nestale“ osobe započinje pružanje prve pomoći i spašavanje “unesrećene“ osobe iz teško pristupačnog terena.

U trenutcima završne faze vježbe u 15:55h na dežurni telefon HGSS Stanice Bjelovar zaprimamo stvarni poziv od centra 112 da je na području Hampovice ozlijeđena muška osoba i da se nalazi u teško pristupačnom šumskom području te je potrebno pružanje prve pomoći i izvlačenje do najbliže prometnice. Prikupljanjem dodatnih informacija u kratkom roku dobivamo točnu lokaciju unesrećene osobe i procjenjujemo da je zbog hitnosti stvarne situacije potrebno angažirati snage iz susjedne HGSS Stanice Koprivnica. Brzom reakcijom HGSS Stanice Koprivnica unesrećena osoba je pronađena, medicinski zbrinuta i predana timu Hitne medicinske pomoći u 16:50h. Ovo je još jedan primjer koji je pokazao kako sve HGSS stanice međusobno dobro surađuju i da je poziv u pomoć upućen prema jednom članu HGSS-a poziv svim članovima HGSS-a.

HGSS Stanica Bjelovar je također ovaj vikend bila domaćin odjelu za bespilotne sustave HGSS-a koji su na Petrovom Vrhu održali tečaj upravljanja bespilotnim sustavima za nove polaznike.