HGSS

Izvlačenje mladića iz vrtače na Plješevici

U nedjelju, 20. ožujka, u 17 sati putem županijskog centra 112 Stanica Gospić zaprimila je dojavu s Plješivice, gdje su dva nesretna mladića otklizala u vrtaču na lokalitetu Vilena greda.

Na sreću mladići nisu bili ozlijeđeni, ali zbog vrlo strmog i skliskog terena i neadekvatne opreme nisu mogli samostalno izići iz duboke vrtače. Sretna okolnost bila je što su uspjeli putem mobitela poslati svoju lokaciju i to je uvelike olakšalo ovu akciju spašavanja u prvoj fazi – fazi lociranja i pronalaska unesrećenih.

12 spašavatelja s dva vozila po dojavi je izašlo na teren te su po zaprimljenoj lokaciji u 18:30 sati pronašli unesrećene. Uslijedilo je njihovo izvlačenje s dvije linije, a za dvadesetak minuta mladići su bili na sigurnom.

O uzrocima ove nesreće ne treba puno govoriti. Kako nisu imali adekvatnu obuću niti odjeću, kao niti konkretan cilj, mladići su bili vidno iscrpljeni i pothlađeni. Nakon izvlačenja i utopljavanja sa službenim vozilima transportirani su do mjesta Korenica od kuda su i krenuli u svoju životnu avanturu.

Povratkom spašavatelja u bazu i ova akcija uspješno je izvedena, a spašena su još dva mlada života.