HGSS

Prevencija i sigurnost u Nacionalnom parku Paklenica

Već tradicionalno čišćenje većeg broja penjačkih dužinskih smjerova u Nacionalnom parku Paklenica održano je i ove godine u suradnji Hrvatske gorske službe spašavanja i Nacionalnog parka Paklenica.

Na vikend aktivnosti sudjelovalo je 30 spašavatelja Hrvatske gorske službe spašavanja koji su svojim znanjem i vještinama otklanjali nedostatke u penjačkim smjerovima, postavljali nova sidrišta, čistili nakupine kamenja i nestabilno kamenje koje predstavlja opasnost prilikom penjanja. Također, u aktivnosti su sudjelovala i četiri djelatnika Nacionalnog parka Paklenica koji su svojim prisustvom osigurali sigurnost posjetitelja na planinarskim stazama u Nacionalnom parku Paklenica. Članovi Komisije za medicinu spašavanja svojim prisustvom u ovoj aktivnosti osiguravali su medicinsku skrb u slučaju povreda, ali na sreću nije bilo intervencija.

Cilj ove i sličnih aktivnosti Hrvatske gorske službe spašavanja je prevencija i edukacija sudionika u sportskim aktivnostima i svih ostalih zaljubljenika u aktivnosti na otvorenom. Uz spašavanje kao primarnu zadaću, prevencija i edukacije jedne su od glavnih zadaća Hrvatske gorske službe spašavanja.

Velebit i Nacionalni park Paklenica strukturirani su od vapnenačkih stijena pa je tako kamen dosta lomljiv. Tijekom godine, u Nacionalnom parku boravi jako puno penjača koji svojim aktivnostima dodatno oštećuju stijenu. Zbog same strukture stijene, često dolazi do oštećenja te se češće događaju nesreće penjača i planinara na planinarskim stazama.