HGSS

HGSS Stanica Zlatar Bistrica svečano otvorila svoj objekt i obilježila 10. rođendan

Stanica Zlatar Bistrica Hrvatske gorske službe spašavanja, u subotu 6. svibnja 2023. svečano je otvorila svoj novi objekt i obilježila 10. godišnjicu osnivanja. Pročelnik HGSS-a Stanice Zlatar Bistrica Darko Berljak podsjetio je da je Stanica osnovana 25. ožujka 2013. pod nazivom HGSS Stanica Krapina, a kad su dobili prostor za izgradnju objekta u Zlatar Bistrici, stanicu su nazvali prema sjedištu.

„Kad smo osnovali zagorsku stanicu, bila je to 22. od današnjih 25 stanica i imala je samo dva gorska spašavatelja. Stanica je ubrzano rasla te danas HGSS Stanica Zlatar Bistrica ima 14 gorskih spašavatelja, pet spašavatelja, devet pripravnika i 10 suradnika. U tih 10 godina spašavatelji iz Stanice Zlatar Bistrica bili su aktivni u raznim akcijama spašavanja, ne samo lokalno već i na državnoj razini. Godišnje imamo oko 20 akcija spašavanja, većinom potraga”, istaknuo je pročelnik Stanice Zlatar Bistrica Darko Berljak.

Istaknuo je kako su posebno ponosni na novi objekt koji im koristi za predavanja, sastanke, kao prostor za održavanje koordinacija s drugim službama Civilne zaštite, ali i kao spremište za opremu i vozila. Uz objekt uređen je i poligon za vježbe i ispite gorskih spašavatelja. Darko Berljak posebno je zahvalio županu Željku Kolaru i Županiji na financijskoj pomoći i angažmanu kao i bivšem načelniku Zlatar Bistrice Žarku Miholiću. Čestitke na predanom radu HGSS-a uputila je i načelnica Zlatar Bistrice Vesna Mikulec, istaknuvši kako rade humani i nesebičan posao koji se ne može platiti novcem.

Pročelnik HGSS-a Josip Brozičević zahvalio je Krapinsko – zagorskoj županiji i predstavnicima jedinica lokalne samouprave koji financijski pomažu djelovanje i rad HGSS-a te istaknuo kako su svake godine sve jači, opremljeniji i spremniji te zauzimaju važnu ulogu u sustavu civilne zaštite.

U novootvorenim prostorima održano je i Vijeće stanica HGSS-a. Po završetku svečanosti u Mariji Bistrici održan je Zbor spašavatelja na kojem se tradicionalno spašavateljicama i spašavateljima svečano uručuju priznanja za 10., 20., 30., 40. i 50. godina aktivnog rada u službi.