HGSS

Edukacija pustolovnih vodiča u suradnji HGSS-a i HGK: „Puno nam je draže pričati i predavati nego spašavati!“

„Nesreće se gotovo nikad ne događaju same od sebe, do njih najčešće dolazi nizom propusta. Boravak u prirodi puno je ljepši kada je čovjek upoznat s potencijalnim opasnostima i spreman na njih”. Poruka je to Mladena Mužinića, specijalista u stijenskom i helikopterskom spašavanju te jednog od instruktora HGSS-a na edukacijama za nositelje i organizatore turističkih sadržaja u prirodi, koje se održavaju diljem Hrvatske s ciljem stjecanja znanja o sigurnom boravku u prirodi, prevenciji opasnih situacijama i pružanju pomoći.

Hrvatska gorska služba spašavanja u suradnji sa Hrvatskom gospodarskom komorom, 19. godinu za redom provodi dvodnevnu edukaciju namijenjenu turističkim radnicima kojima je fokus poslovanja boravak u prirodi. Završetkom edukacije, polaznici će imati dovoljno znanja da kvalitetno i odgovorno organiziraju i vode turističke sadržaje koji se najčešće spominju pod nazivom „pustolovni turizam“.

Od 2004. godine kada je HGSS počeo provoditi edukativne sadržaje za vodiče pustolovnog turizma kroz njihov program prošao je 2.391 polaznik. Svi polaznici ove edukacije dobivaju nužna znanja iz meteorologije, orijentacije, sigurnog vođenja, prve pomoći i drugih osnovnih radnji kojima mogu odvratiti opasnost ili spasiti već unesrećenog čovjeka. U okvirima HGSS-a za edukaciju vodiča pustolovnog turizma zadužena su dva tima – četiri instruktora HGSS-a iz različitih područja djelovanja i četiri opća predavača opremljena svim potrebnim znanjima. U budućnosti je plan organizirati i dodatne specijalističke edukacije usmjerene specifičnim aktivnostima poput kajakarenja, penjanja i tako dalje.

„Preventiva nam je svakako mnogo draži dio posla od spašavanja i zato se trudimo svim polaznicima tečaja ukazati na čitav niz detalja na koje moraju obratiti pozornost prilikom organiziranja i vođenja pustolovnih tura. Svim polaznicima naših tečajeva stojimo na raspolaganju i nakon završetka edukacije putem e-maila, društvenih mreža ili telefona. Svi moraju znati da smo dostupni jer nam je ipak puno draže pričati i predavati nego spašavati!”, poručio je za kraj Mladen Mužinić Frfa.

Cijeli raspored predavanja, upute za prijavu i dodatne detalje možete pronaći ovdje.