HGSS

Državna zimska vježba Velebit 2022.

Državna zimska vježba HGSS-a, u organizaciji Komisije za sigurnost na skijalištima i lavine i Stanice Gospić, održana je od 25. do 27. veljače podno vrha Visočica (1.619 m). Riječ je o jednom od najljepših velebitskih vrhova koji zimi pohodi sve veći broj planinara i izletnika, zbog čega se višestruko povećava opasnost od nezgoda s težim posljedicama, a vrijeme spašavanja značajno produžuje.

Vrh Visočica bez sumnje je najljepši vidikovac na Liku, Zavižan, Sveto Brdo i mnoge jadranske otoke. Zimi, kada snijeg okuje planinu, snježni zapusi potpuno prekrivaju staze. Pukotine i snježne jame od par metara dubine tada mogu biti potpuno prekrivene snijegom, a na istaknutim dijelovima vjetrovi stvaraju ledenu snježnu koru.

S takvim se uvjetima redovito susreću naši timovi na terenu, a posebice spašavatelji Stanice Gospić koji pokrivaju čak 11% teritorija Republike Hrvatske i koji su nedavno imali dvije izuzetno teške i dugotrajne akcije spašavanja u zimskim uvjetima. Jedna od njih trajala je 13, a druga 10 sati.

Prema scenariju vježbe timovi spašavatelja dobili su zadatak spašavanja dvoje unesrećenih koji su uslijed otklizavanja zadobili teže tjelesne ozljede. Do lokacije se pristupilo terenskim vozilima, zatim motornim sanjkama koje su vukle spašavatelje da bi se zadnji dio pristupa odradio turnim skijanjem. Dolaskom na teren sanitetske ekipe medicinski su zbrinule i utoplile unesrećene, nakon čega je krenulo tehničko izvlačenje u akiji (nosila za zimske uvjete) do staze, a potom su spašavatelji povezani užetom u husky zapregu nosila vukli do prometnice.

Drugog dana održala se radionica o lavinama. Iako se lavine u Hrvatskoj ne događaju često, opreza nikada dosta. Spašavateljima je prezentirana izrada presjeka snijega kako bi se vidjela njegova slojevitost te vjerojatnost pokretanja lavina klizanjem slojeva. Ponovljene su tehnike sondiranja i pretrage terena nakon lavine.

Kroz ovu vježbu potvrđeno je staro pravilo da je svaka akcija spašavanja u planini specifična i da spašavatelji često moraju upotrijebiti različite tehnike i taktike spašavanja te biti spremni na sve vrste prepreka. Samo stalnom obukom i vježbanjem, stečeno znanje i spremnost održavaju se na zadovoljavajućoj razini za ovakva opasna i teška spašavanja.

Vježbe su također prilika da se spašavatelji iz cijele Hrvatske sastanu i provjere svoje znanje, opremu, procedure i postupke za provođenje uspješnog spašavanja na udaljenim i nepristupačnim mjestima. Velebit i druge planine predstavljaju vrlo veliku opasnost za sve koji nemaju dovoljno iskustva, fizičku spremnost, adekvatnu opremu i ne poznaju dobro stazu ili hirovitu ćud prirode. Akcije spašavanja u takvim uvjetima vrlo su kompleksne i zahtjevne te iziskuju veliki broj ljudi, opreme i različite tehnike spašavanja. Upravo zato spomenuti lokalitet bio je idealno mjesto za održavanje državne zimske vježbe HGSS-a.