HGSS

Državna vježba speleospašavanja u Jamskom sustavu Crnopac

U razdoblju od 28. do 30. lipnja 2024. godine održana je Državna vježba speleospašavanja u Jamskom sustavu Crnopac – ulaz Oaza, koji se nalazi na Crnopcu, Južni Velebit.

Jamski sustav Crnopac najveći je jamski sustav u Hrvatskoj s duljinom preko 62 kilometra i dubinom od -830 metara kojeg odlikuju prostrani kanali i zahtjevna orijentacija unutar speleološkog objekta.

Komisija za speleospašavanje svake godine organizira i provodi Državne vježbe speleospašavanja u speleološkim objektima s ciljem izrade plana spašavanja za potencijalne akcije spašavanja te socijaliziranja spašavatelja s speleološkim objektima koji se aktivno istražuju.

Ovogodišnja vježba održana je u Jamskom sustavu Crnopac – ulazu Oaza, koji je jedan od pet poznatih ulaza u jamski sustav. Na vježbi je prisustvovalo 25 članova HGSS-a iz 10 stanica HGSS-a te dva spašavatelja iz GSS-a Srbije, čime je vježba poprimila međunarodni karakter. Transport unesrećene osobe započeo je na dubini od -240 metara do površine. Vježba je završila u nedjelju povratkom svih spašavatelja svojim obiteljima.