HGSS

Iskusni i uigrani Zagrepčani na osiguranju utrka Svjetskog skijaškog kupa

Početak siječnja na Sljemenu tradicionalno obilježilo je održavanje dvije slalomske utrke Svjetskog skijaškog kupa.

5/01/2021

|

Unkategorisiert

08.01.
Slalomska utrka Svjetskog kupa na sljemenskom Crvenom spustu za skijaše održala se 6 siječnja. O sigurnosti nekoliko stotina sudionika ovog velikog skijaškog događaja brinuli su članovi HGSS Stanice Zagreb. Drugi dan Svjetskog kupa zabilježena je samo jedna intervencija – ozljeda ruke jednog od radnika na stazi.

Sama utrka samo je kruna velikog i zahtjevnog rada koji se odvija „iza kulisa“. Velik dio aktivnosti odvija se po noći, od uređenja do postavljanja staze, što Stanicu Zagreb obvezuje na šest dana dežurstva od 0 – 24h.

Unatoč hladnoći, kiši, susnježici i ledenoj stazi, dežurstvo je zahvaljujući dugogodišnjem sljemenskom iskustvu, uigranom timu spašavatelja i dobroj preventivi prošlo gotovo bez intervencija.

05.01.
Na sljemenskom Crvenom spustu, u nedjelju 3. siječnja, u okviru Svjetskog skijaškog kupa održana je slalom utrka za žene „Snow Queen Trophy 2021“.

Iako je ove godine utrka, zbog propisanih epidemioloških mjera, održana bez gledatelja, HGSS Stanica Zagreb brinula je o sigurnosti velikog broja natjecatelja, timova, organizatora i svih ostalih koji su bili uključeni u natjecanje.

Dežurstvo na utrci odradilo je dvadeset spašavatelja, većinom skijaških učitelja i instruktora, koji su u tri tima dežurali s nosilima za zimske uvjete na samoj stazi. Još osam spašavatelja dodatno je patroliralo van staze.

U dane Svjetskog kupa zagrepčani sami vrh Sljemena također pokrivaju 24-satnim dežurstvom.

Zahvaljujući petnaestogodišnjem iskustvu sa Snježne kraljice kao i preventivnim aktivnostima, nije bilo potrebe za intervencijama po hladnom vremenu uz kišu i susnježicu.