HGSS

Dežurstvo na 23. Maratonu lađa na Neretvi

Dvadeset i treći Maraton lađa na Neretvi održan je 8. kolovoza 2020. godine. Za sigurnost natjecatelja i gledatelja u pratećim brodovima brinulo je 43 spašavatelja HGSS-a.

FOTO:

Komisija za informiranje i analitiku

Dvadeset i treći Maraton lađa na Neretvi, počeo je u subotu u 17:00 sati ispod mosta u Metkoviću gdje je plotunom Dubrovačkih trombunjera označen start 35 posada u tradicionalnim neretvanskim lađama.

U svakoj od posada je deset veslača uz bubnjara i parićara, odnosno kormilar. Na ruti u dužini od 22.5 km, od Metkovića do Ploča, ekipe veslača se bore za medalje i štit kneza Domagoja. Najbrži odveslaju maraton za manje od 2 sata pri čemu zaveslaju oko 9 000 puta.

Maraton lađa postala je manifestacija koja privlači domaće, ali i brojne turiste. Procjenjuje se da ga s obale prati oko 40 000 gledatelja. Lađare cijelom dužinom staze prate navijači u mnogobrojnim brodovima.

Velika koncentracija tolikog broja ljudi i plovila predstavlja vrlo visok rizik zbog čega je ovo osiguranje izuzetno kompleksno i zahtjevno.

Spašavatelji HGSS-a već godinama se brinu za sigurnost natjecatelja i gledatelja tako da duž staze rasporede 12 interventnih timova. Na dežurstvu maratona sudjelovalo je 43 spašavatelja HGSS-a iz Stanica Dubrovnik, Split, Orebić, Koprivnica, Novska, Zagreb, Bjelovar, Karlovac, Orahovica, Gospić i Ogulin.

Timovi su bili raspoređeni u 6 timova na vodi dok je na obalama i pozicijama izmjena veslača u Opuzenu bilo raspoređeno 6 timova u vozilima. Spašavatelji su intervenirali nekoliko puta asistirajući ekipama kojima se potopila lađa i ukazali medicinsku pomoć veslačima u cilju utrke.

Timovi na vodi radili su prema standardu Rescue3 programa spašavanja s divljih voda. Medicinske intervencije pružanje pomoći radile su se prema ITLS standardu. Nositelj obiju licenci u Hrvatskoj je upravo HGSS.

Uz dežurstvo, po jedan čamac HGSS-a i DVD-a Metković su prevozili i kamermane HRT-a za potrebe prvog live prijenosta utrke na nacionalnoj televiziji.

U organizaciji logistike i pripreme dežurstva veliki doprinos dali si članovi DVD Metković na čemu im srdačno zahvaljujemo. HGSS stanica Dubrovnik i DVD Metković imaju zajedničke prostorije u Metkoviću. I ovom suradnjom samo se produbljuje odlična povezanost dviju žurnih službi na korist svih kojima smo potrebni.