HGSS

Bjelovarčani na osiguranju 4. XCM biciklističkog maratona „Terezijaner 2021“

U nedjelju, 20.06.2021,. u Bjelovaru je održan 4. XCM biciklistički maraton "Terezijaner 2021" na kojem je nastupilo 192 biciklista iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Natjecatelji su imali mogućnost birati između tri staze dužine 18, 46 i 70 km na popriličnom, za natjecatelje zahtjevnom terenu koji je potencijalno opasan za nastanak ozljeda. Upravo iz tog razloga organizatori utrke i ove su godine angažirali HGSS stanicu Bjelovar koja je brinula za sigurnost natjecatelja na cijeloj stazi.

Obzirom na visoku temperaturu zraka, do 35 stupnjeva, i potencijalno visoku mogućnost dehidracije za natjecatelje je bila osigurana veća količina vode na pozicijama gdje su dežurali pripadnici HGSS-a. Na nekoliko točaka gdje su se biciklističke staze preklapale s prometnim cestama naši su pripadnici regulirali promet i pružali prvu pomoć unesrećenima koji su tijekom utrke prilikom padova dobivali površinske ozljede ekstremiteta. Većina ozljeda odmah je sanirana na mjestu nesreće. Oko 11:20 spašavateljima stiže dojava o ozlijeđenoj osobi koja je pala s bicikla te postoji sumnja na ozljedu vratne kralježnice. Na mjesto događaja odmah se upućuje dežurni mobilni tim koji ozlijeđenom pruža prvu pomoć te ga na dugoj dasci izvlači iz šume na prometnicu gdje ga predaju djelatnicima HMP-a za daljnji transport u hitni prijem bolnice Bjelovar. Naknadno saznajemo kako se na sreću radilo samo o lakšim tjelesnim ozljedama leđa i vrata, te je ozlijeđeni istog dana nakon obrade pušten kući.

Ova intervencija još jednom je dokazala važnost proaktivnog djelovanja HGSS-a pri održavanju outdoor aktivnosti gdje su spašavatelji u najkraćem vremenu u mogućnosti pružiti potrebnu prvu pomoć sportašima i rekreativcima na teško dostupnim područjima. Stanicu Bjelovar veseli daljnja suradnja sa organizatorima i sudionicima sportskih, društvenih i sličnih događanja!