HGSS

Akcija Stanica Delnice

U subotu 30. rujna HGSS Stanica Delnice asistirala je u radovima održavanja Vihoraškog puta u strogom rezervatu Bijele i Samarske Stijene. Tijekom radova kod područja Natašinog Dola, članu stanice prilaze dva planinara te upozoravaju da se kod Ljuske kreće iznemogao turist u neprikladnoj opremi te pokazuje znakove iznemoglosti.

Turistu priskaču u pomoć članovi HPD Vihor koji su radili na uređenju staze te član Stanice Delnice kako bi se pomoglo turistu da savlada najdetaljniji dio staze i penjanje prema Natašinom dolu. U razgovoru s unesrećenim saznaje se da je dio deseteročlane skupine koja je krenula s Bijelih stijena prema Ratkovom skloništu. No, da su još dosta iza njega jer jedan član ima strah od visine te da razmišljaju skrenuti s markiranog puta u krivom smjeru.

Odmah se upućujemo njima u susret te ih se jednog za drugim navodi i spušta niz detaljne dijelove staze prema Natašinom dolu. Kako je već dan prilazio kraju a ekipa se kretala bez rasvjete u lošoj opremi, otpratili smo ih kroz Ačkovu dolinu bržim putem na Begovu stazu prema vozilima. Ovim putem želimo skrenuti pozornost na potrebu za boljim informiranjem te nošenjem adekvatne opreme domaćih i stranih posjetitelja prilikom kretanja po zahtjevnim stazama u strogom rezervatu u kojem je većim dijelom nemoguće naći mobilni signal.