HGSS

Akcija spašavanja planinara iz provalije na području rijeke Čabranke

U petak, 19. ožujka, Stanica Delnice zaprimila je poziv u pomoć putem Centra 112, a vezano uz ozlijeđenog planinara na području izvora rijeke Čabranke. Prema dostupnim informacijama, muška osoba je pala s puteljka u provaliju te pri tome zadobila ozljede glave i nogu.

Akcija spašavanja organizirana je odmah po dojavi, dva spašavatelja krenula su prema unesrećenom kako bi ga locirali, pregledali te zbrinuli do dolaska ostalih spašavatelja koji su krenuli iz Delnica.

Unesrećena osoba nalazila se u ne često posjećivanom dijelu druge dionice Goranskog planinarskog puta, između Tatinske i Križeve drage. Njihov pronalazak bio je uvelike olakšan činjenicom da je osoba uz unesrećenoga znala podijeliti svoju lokaciju s dežurnim spašavateljem putem Google Maps aplikacije.

Unesrećeni se nalazio na dnu strme provalije, 20-ak metara niže od planinske staze s koje je otklizao. Obzirom da se radilo o dobro pripremljenim planinarima, suputnica je uz pomoć osobnog seta prve pomoći ozlijeđenom kolegi zbrinula rane te ga utoplila i zaštitila od goranskih minusa koji su vladali toga dana. Unesrećeni je bio pri svijesti, no s vidljivim ozljedama glave i oba donja ekstremiteta što je zahtijevalo imobilizaciju vakuum madracem.

Transport je organiziran u mariner nosiljci, a spašavateljima gorske službe pomoglo je sedam članova DVD-a Čabar te dva pripadnika policijske postaje Čabar.

Akcija završava u 20.00 h predajom unesrećene osobe timu HMP.