HGSS

Akcija spašavanja na planinarskoj stazi ispod Anića Kuka

Dana 29.7.2022. godine u 11.45 sati putem telefona dežurni članovi u N.P. Paklenica dobili su dojavu od Centra 112 da se u kanjonu Velike Paklenice na planinarskoj stazi prema vrhu Anića kuka dogodila nesreća u kojoj su dvije osobe ozlijeđene. Odmah po zadobivenoj dojavi, stupljeno je u kontakt s dežurnim članom stanice Zadar, s kojim je dogovoreno da se angažira helikopter s dežurnim letačima iz zračne baze Divulje.

Nakon uzimanja opreme i dogovora, prema mjestu nesreće kreću četiri člana stanice Ogulin i jedan član stanice Bjelovar, dok su dva člana stanice Ogulin telefonskim putem odrađivala komunikaciju zbog nedostatka mobilnog signala u kanjonu.

U 12.15 sati, prva ekipa dolazi na mjesto nesreće koje se nalazi na planinarskoj stazi prema Anića kuku u ravnini s Brahmovim smjerom (cca 50 metara ispod same stijene), gdje nalaze grupu od šest stranih državljana koji daju informaciju da se odronilo kamenje iz stijene iznad njih te da su pritom nastradali.

Jedan teško unesrećeni pronađen je u ležećem položaju s vanjskim prijelomom lijeve natkoljenice, sumnjom na prijelom zdjelice te u stanju šoka. Isti je stavljen na UT nosila te je izvučen do mjesta pogodnog za podizanje helikopterom. U 13.47 sati i u svjesnom stanju vitlom podignut u helikopter koje ga je transportirao u vojnu baza Zemunik te dalje na hitnu.

Kod drugog unesrećenog utvrđene su posjekotine i više ogrebotina po tijelu. Muškarac je marinerovom nosiljkom transportiran do bunkera u kanjonu Velike Paklenice, gdje je predan djelatnicima ZHM Zadarske županije. Treća unesrećena imala je manje ozljede, a spustila se u pratnji spašavatelja.

U navedenoj akciji u su sudjelovali članovi HGSS stanica Ogulin, Bjelovar, Zadar i Zagreb, dva člana N.P. Paklenica i jedan gorski spašavatelj iz Češke koji je bio u grupi s unesrećenima.