HGSS

Spašavanje u pograničnom području pored Metkovića

Dežurni spašavatelj HGSS Stanice Dubrovnik, u subotu 22. travnja 2023. u 19 sati i 40 minuta posredstvom Centra 112 Dubrovnik zaprima dojavu o ozlijeđenoj muškoj osobi na brdu Šibanica iznad Metkovića.

Po zaprimljenoj dojavi na teren izlaze  tri pripadnika HGSS Ispostave Neretva i šest pripadnika DVD Metković.

Lociranjem pozicije mobitela i razgovorom s ozlijeđenom osobom, utvrđeno je da se nalazi na granici s Bosnom i Hercegovinom, te je o tome obaviještena HGSS Stanica Čapljina koja na teren šalje osam svojih pripadnika.

Do ozlijeđenog su prve došle supruga i kćeri te još jedan planinar, koji su ga pokušali spustiti do ceste što im nije uspjelo zbog težine ozljede, pa su odlučili pozvati 112 i zatražiti dolazak HGSS-a.

Pripadnici DVD Metković prvi su stigli do unesrećenog, kratko iza njih stižu i pripadnici Ispostave Neretva koji osobi saniraju i imobiliziraju ozlijeđenu nogu te pripremaju za transport. Pripadnici HGSS Čapljina uskoro stižu s nosilima uz pomoć koje osobu spuštaju do ceste gdje je dalje preuzimaju djelatnici Zavoda za Hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Ispostava Metković.

Ovdje se još jednom na terenu pokazala odlična suradnja i zajednički rad vatrogasaca, HGSS-a i kolega iz Hercegovačke gorske službe spašavanja što je posljedica dugogodišnjeg rada, suradnje i vježbi.

Također je bitno naglasiti kako se i u ovom slučaju pokazalo kako rad, suradnja i spašavanje u HGSS-u ne poznaje granice što su još jednom dokazali pripadnici  Hercegovačke gorske službe spašavanja koji su pomagali u akciji spašavanja u graničnom području.