HGSS

Četiri akcije Stanice Rijeka u pet dana

Od 5. do 10. kolovoza Stanica Rijeka intervenirala je četiri puta.

Akcija Učka – 10.08.2021.
Stanica poziv zaprima oko 11:20h preko centra 112, a od strane djelatnika JVP Opatija koji su zaprimili direktni poziv u pomoć te se u tom trenutku kreću prema mjestu nezgode.
Saznaje se da se radi o muškoj osobi, šumaru, koji je pao u blizini vrha Mali Planik na Učki te pritom zadobio ozljede glave.
Odmah po dojavi na teren izlazi 12 članova HGSS stanice Rijeka s 2 interventna vozila.
Dolaskom do unesrećenog, ustanovljena je sumnja na ozljedu kralježnice. Uslijedila je imobilizacija vakuum madracem te transport nosiljkom UT2000, a zatim i terenskim vozilom do cestovne prometnice gdje je unesrećeni predan vozilima Hitne medicinske službe. Time je ova akcija završila oko 12:50.

Akcija Zagradski vrh – 08.08.2021.
Poziv stiže preko Županijskog centra 112 oko 11:40h. Radi se o ženskoj osobi koja je prilikom planinarenja na Zagradskom vrhu ozlijedila nožni zglob.
Odmah po dojavi na teren izlazi 10 članova stanice Rijeka s 3 interventna vozila.
Dolaskom do unesrećene ustanovljeno je da se radi o ozljedi desnog nožnog zgloba te je izvršena imobilizacija udlagama. Uslijedio je transport nosiljkom UT2000, a zatim interventnim vozilom do KBC Sušak, čime je ova akcija završila oko 14:00h.

Akcija Susak – 06.08.2021.
Poziv doalzi preko Županijskog centra 112 oko 20:15h. U pitanju je muška osoba stranog državljanstva, koja je pri pokušaju planinarenja izvan označenih puteva zapela na izrazito neprohodnom terenu zbog čega se, iako na malenoj udaljenosti od označenog puta, te unatoč opremljenosti i uspješnom lociranju, nije uspjela samostalno nastaviti kretati.
Ovoga puta na teren izlazi 4 člana HGSS stanice Rijeka koji se u tom trenutku nalaze u interventnoj bazi Lošinj, pri čemu je transport do otoka Suska izvršen službenim plovilom Policije.
Dolaskom do unesrećenog ustanovljeno je da se radi o dehidraciji te lakšim tjelesnim ozljedama unesrećenog, koje su sanirane. Uslijedio je transport samostalnim kretanjem unesrećenog krčenjem prolaza kroz teško prohodno raslinje do policijskog plovila čime je ova akcija završila oko 23:20h.

Akcija Baška – 05.08.2021.
Poziv se zaprima oko 5:20 ujutro preko Županijskog centra 112, od strane djelatnika kampa Bunculuka, koji u tom trenutku čuje zapomaganje od strane muške osobe na brdu iznad kampa iz smjera Mjesečevog platoa.
Odmah po dojavi na teren izlazi 8 članova stanice Rijeka s dva interventna vozila. S obzirom na subjektivnu procjenu veće udaljenosti unesrećenog od strane pozivatelja, jedno terensko vozilo mjestu nezgode prilazi s gornje strane – tzv. Mjesečevog platoa, dok drugo vozilo prilazi iz kampa Bunculuka.
Unesrećeni je pronađen na brdu nedaleko samog kampa. Radi se o domaćem državljaninu bez odgovarajuće odjeće te bez obuće, kao i bez baterije na mobilnom uređaju. Uslijedio je transport do cestovne prometnice, samostalnim kretanjem unesrećenog uz pratnju članova stanice, a zatim prijevoz interventnim vozilom do mjesta boravišta unesrećenog, čime je ova akcija završila oko 7:20h.