HGSS

Buran dan za spašavatelje HGSS-a

Jučer 04. lipnja 2021. spašavatelji HGSS-a imali su 5 akcija spašavanja, od čega 2 helikopterske.

HGSS Stanica Split:
03. lipnja 2021. u 21:20 HGSS Stanica Split je zaprimila dojavu o nestaloj ženskoj osobi na području Žrnovnice. Ona se satima udaljila iz kuće u nepoznatom smjeru u noći sa srijede na četvrtak.
U potrazi je sudjelovalo 37 članova HGSS-a stanice Split, 2 potražna tima i 1 bespilotna letjelica s termovizijom te 10ak vatrogasaca iz lokalnog DVD-a. Tragalo se do 3:00 ujutro, nažalost bez rezultata.
Jučer 04. lipnja 2021. u 08:00 u potragu kreću 4 člana HGSS-a i 10 policajaca radeći po prioritetnim segmentima koji su određeni noć prije. U 10:30 osoba je pronađena živa, ali vidno iscrpljena. Nakon toga je transportirana do ekipe hitne medicinske pomoći i predana na daljnju obradu.

HGSS Stanica Gospić:
Jučer u jutarnjim satima pokrenuta je i akcija spašavanja mlađe planinarke koja je na Južnom Velebitu, područje Rudina teže povrijedila nogu. Kako se radilo o vrlo nepristupačnom terenu te bi transport zemaljskim putem bio izrazito težak i dugotrajan, ovu akciju izveli smo uz pomoć posade HRZ-a iz Divulja i kolega letača iz Stanice Split. Na akciji je sudjelovalo 6 članova HGSS-a iz Gospića i Splita.

Po završetku akcije spašavanja planinarke, gospićkim spašavateljima dolazi dojava od planinara kako je na Srednjem Velebitu na Premužićevoj stazi njegovog psa ugrizao poskok. Spašavatelji su brzom reakcijom uspjeli transportirati psa do veterinara i time mu spasili život.

HGSS Stanica Split:
No, tu nije kraj akcijama spašavanja HGSS-a, istoga dana u 15:45 zaprimljena dojava da je planinaru pozlilo kod Lugarnice na Mosoru. Ekipa od 4 letača spašavatelja helikopterom HRZ-a uputila se na Mosor. Planinar je uz pomoć vitla podignut u helikopter i prebačen na helidromu Firule gdje je predan ekipi Hitne medicinske pomoći.

HGSS Stanica Zlatar Bistrica:
U ranim večernjim satima na dežurni telefon HGSS Stanice Zlatar Bistrica dolazi poziv u akciju spašavanja koja se na svu sreću dobro završila za sve sudionike. Prilikom planinarenja mlađa ženska osoba se izgubila i naišla na rub kamenoloma u Kraljevom Vrhu. Pokušavajući se spustiti poskliznula se i odsklizala se nekoliko desetaka metara u podnožje. U toj po život opasnoj situaciji, srećom, nije zadobila nikakve ozljede. Za njome je zatim krenuo njezin pas, koji je zaglavio na dvadesetak metara visokoj “polici”. Kako pas nije mogao sići sam, a vlasnici nisu mogli do njega, odlučili su kontaktirati HGSS. Došavši na lokaciju spašavatelji su se popeli do psa, kojeg su pomoću užadi osigurali za jednog od spašavatelja i zajedno sa njim ga spustili na sigurno. Pas je bio jako suradljiv, te mu ovim putem čestitamo na hrabrosti i zahvaljujemo što nije testirao svoje zubiće na našem kolegi.