HGSS

Bez predaha za zadarske spašavatelje

Za Stanicu Zadar ovih dana nema predaha. U 72 sata odradili su dvije intervencije i tri akcije spašavanja.

15/07/2020

|

HGSS stanica Zadar

Od akcija, istaknut ćemo brzi pronalazak izgubljenog planinara koji je u Nacionalnom parku Paklenica negdje na Anića kuku izgubio markaciju. Poziv u pomoć stiže do dežurnih spašavatelja u Kanjonu koji ga lociraju uz pomoć aplikacije na mobitelu, vrlo brzo pronalaze i spuštaju do parkirališta. Još jednom se pokazalo koliko je važno na nepristupačnom terenu imati punu bateriju mobitela i znanje korištenja aplikacija za dijeljenje položaja.

Danas u 14:30 Stanica Zadar prima informaciju Centra 112 o padu s motocikla strane državljanke na Libinjskoj kosi na Velebitu koja je pri padu ozlijeđena. U akciju kreću spašavatelj ispostave Starigrad i spašavatelj Stanice Zagreb koji su najbliži unesrećenoj. Terenskim vozilom HGSS-a sa spašavateljima prema unesrećenoj kreće i djelatnik Hitne medicinske pomoći koja je također pozvana u akciju. Nakon što je unesrećena zbrinuta, prevezena je do vozila HMP-a.

Od intervencija ističemo pomoć članova Stanice Zadar pri postavljanju bannera na zvonik katedrale svete Stošije i Kneževu palaču u Zadru u povodu održavanja 60. muzičkih večeri u crkvi svetog Donata. Stanica je aktivnost odradila na poziv Koncertnog ureda Zadar.