HGSS

Aktivan vikend Stanice Osijek

Spašavatelji Stanice Osijek odradili su protekli vikend tri dežurstva.

U subotu 2. travnja, spašavatelji Stanice Osijek osiguravali su trail utrku koja se održala na području jezera Borovik kod Đakova koja je ujedno i drugo kolo Slavonsko-baranjske trail lige. Natjecanje je održano u dvije kategorije: veliki trail 23 km, visinske razlike 520 m i mali trail 12 km, visinske razlike 280 m. Dežurstvo je zbog zahtjevnosti terena, koncepta utrke i nepokrivenosti područja signalom mobitela izvedeno u nekoliko timova, od kojih je tim s terenskim vozilom pokrivao makadamske puteve i ceste, tim za održavanje veze je pokrivao istaknutu kotu i postavljeni odašiljač, dok je jedan tim pokrivao strmi dio spusta do makadamske ceste. Uz tim trkača na stazi koji podrazumijeva stalnu pratnju trkača na stazi i tim na startu utrke, ukupno je u osiguranju utrke sudjelovalo 10 spašavatelja HGSS Stanice Osijek s pet vozila. Unatoč lošim vremenskim uvjetima uzrokovanim kišom i snijegom potrebe za intervencijama nije bilo.

Nešto dalje, u isto vrijeme na području Općine Trnava spašavatelji su na poziv Ureda za pastoral mladih Đakovačko – srijemske nadbiskupije sudjelovali u osiguranju 16. Nadbiskupijskog križnog puta za mlade Đakovačko-osječke nadbiskupije na relaciji dugoj oko 18 km – od Svetišta Žalosne Gospe u Dragotinu do Centra za duhovne obnove na Ovčari na kojem je sudjelovalo oko 1300 mladih hodača. U osiguranju su sudjelovala dva tima sa dva vozila, a zabilježeno je 11 intervencija uzrokovanih iznemoglošću, pothlađenošću, bolovima i ozljedama.

U nedjelju nedjelju 3. travnja spašavatelji su osiguravali memorijalnu utrku od Belog Manastira do Belišća kojom je obilježena obljetnica borbene akcije u kojoj je pri pokušaju oslobađanja okupirane Baranje poginulo 15 pripadnika 107. brigade Hrvatske vojske. Na poziv organizatora spašavatelji HGSS Stanice Osijek devetu su godinu zaredom dežurali na utrci u spomen na poginule branitelje. U osiguranju ove utrke sudjelovalo je četvero spašavatelja s jednim vozilom, a potrebe za većim intervencijama na sreću nije bilo.