HGSS

Aktivan lipanjski vikend Stanice Osijek

Intenzivnim aktivnostima ispunjen lipanj nastavio se i prethodni vikend tijekom kojeg su spašavatelji HGSS Stanice Osijek odradili dva dežurstva i dvije vježbe.

U subotu, 18. lipnja, spašavatelji su sudjelovali u vježbi CZ Općine Erdut koja se odnosila na spremnost provođenja mjera zaštite od poplave, evakuaciju i zbrinjavanje ugroženog stanovništva, dok je cilj vježbe bio pokazati mogućnosti i kapacitete operativnih snaga sustava civilne zaštite. Vježba se održala na Dunavu u Dalju, a spašavatelji HGSS Stanice Osijek prezentirali su spašavanje osoba koje su iz prevrnutog čamca završile u rijeci.

U vježbi je sudjelovao tim od od pet spašavatelja s vozilom i aluminijskim čamcem. Osim članova HGSS Stanice Osijek u vježbi su sudjelovali djelatnici DVD Dalj, MUP II PP Osijek, MUP PGP Dalj, Hrvatske vode, Ravnateljstvo civilne zaštite, GD Crveni križ Osijek, Postrojba CZ opće namjene i povjerenici CZ Općine Erdut.

Isti dan u Baranji, na Banskom brdu održala se brdska biciklistička utrka BRUT koju su osiguravali spašavatelji Stanice Osijek. Baranja Rural Trail – BRUT je biciklistička utrka koja se vozi po neasfaltiranim cestama, surducima, šumama i poljima Baranje u dužini od 25 ili 50 kilometara. Tijekom utrke zabilježena je jedna intervencija uzrokovana padom s bicikla. Unesrećeni je predan djelatnicima HMP-a. Na ovoj utrci sudjelovao je tim od četiri spašavatelja s terenskim vozilom.

U nedjelju 19. lipnja, dok je jedan tim spašavatelja bio na putu za jamu u blizini Ogulina kao dio priprema za tečaj speleospašavanja u organizaciji HGSS Stanice Slavonski Brod i HGSS Stanice Orahovica, drugi tim spašavatelja je osiguravao XCO brdsku biciklističku utrku na jezeru Lapovac u blizini Našica. Utrka XCO Lapovac održava se na obroncima Krndije, a osim domaćih vozača sudjeluju i natjecatelji iz Mađarske i Srbije. Za vrijeme održavanja utrke koja je ujedno i 4. kolo Slavonske brdsko biciklističke lige na sreću nije zabilježena niti jedna intervencija.