HGSS

Akcija u Marušićima kod Omiša

HGSS Stanica Split u srijedu navečer, oko 21:50 sati, dobila je poziv zbog troje stranih državljana koji su se izgubili na brdu poviše Marušića kod Omiša.

19/08/2022

|

HGSS stanica Split

Odmah po dojavi na teren izlaze četiri člana Ispostave Omiš koji kreću prema njima iz Marušića dok je troje članova Stanice Split krenulo s druge strane, iz zaseoka Donje Tafre. Prethodno je uspješno uspostavljen kontakt s unesrećenima koji su poslali svoju lokaciju.

Na koncu, turisti, otac i dvoje maloljetne djece, pronađeni su na markiranoj stazi prema Kosmatici, oko 23:30 sati. Zatečeni su u vidno iscrpljenom stanju, dehidrirani i prestrašeni. Na ovaj izlet krenuli su oko 15 sati, po velikoj vrućini, posve neopremljeni, bez ruksaka, dodatne odjeće, bez vode i hrane, bez rasvjete, u posve neadekvatnoj obući – otac je bio u sandalama!

Spašavatelji su im dali vode, utoplili ih, te ih otpratili do vozila, a potom i do apartmana.

Ovo je još jedno upozorenje svima koji namjeravaju razgledavati okolicu i ići na izlete da se informiraju o stazi kojom žele ići, provjere vremensku prognozu, pripreme adekvatnu odjeću i obuću, ponesu dovoljno vode (čak i viška!) i hrane, jave smjer kretanja, a svakako da izbjegavaju šetnju po visokim temperaturama!