HGSS

Akcija spašavanja ozlijeđenog biciklista na Sljemenu

U nedjelju 19. srpnja 14:20 sati obiteljski ručak dežurnog spašavatelja HGSS Stanice Zagreb prekinut je zvonjavom dežurnog telefona, putem kojeg je biciklist, koji se zatekao na mjestu nezgode zatražio pomoć HGSS-a za ozljeđenog kolegu biciklistu koji je prilikom spuštanja kroz šumu pao sa bicikla na glavu i gornji dio tijela.

Po opisu stanja unesrećenog dežurni spašavatelj zaključio je da se radi o hitnoj intervenciji. Kroz razgovor je saznao da se uz ozlijeđenog nalazi troje kolega biciklista koji će čekati uz njega. Donesena je odluka da se ne gubi vrijeme na okupljanje ekipe spašavatelja, već hitno krene sa opremljenim dežurnim terenskim vozilom na mjesto nesreće.

Spašavatelj je stigao do ozljeđene osobe za 35 minuta. Odmah je imobilizirao vratnu kralježnicu Schanzovim ovratnikom te nakon brzog trauma pregleda i izjave ozlijeđene osobe da ga bole leđa, izvršio imoblizaciju vakuum madracem. Uz pomoć kolega biciklista, koji su bili od velike pomoći, ozlijeđeni je potom transportiran do ceste do kuda može doći vozilo hitne medicinske službe.

 

Zbog sumnje na teže ozljede, odmah je pozvana hitna služba, koja je brzo stigla i preuzela ozljeđenu osobu oko 15:40, svega 80 minuta nakon dojave o nezgodi. Obronci Medvednice postaju sve popularniji među downhill biciklistima, iako su rijetke trasirane i održavane staze za ovu adrenalinsku, ali i izrazito opasnu aktivnost, gdje su, u slučaju pada, moguće teške ozljede.

U ovom slučaju bila je sretna okolnost da unesrećeni biciklist nije bio sam. Akcija spašavanja završena je nakon dva sata povratkom dežurnog spašavatelja na obiteljski nedjeljni ručak i spremnosti za moguće nove pozive u akciju spašavanja.

Zahvaljujemo timu hitne medicinske pomoći na brzoj reakciji. Jednako tako zahvaljujemo i biciklistima na suradnji i pomoći u zbrinjavanju ozlijeđenog biciklista.

 

Koristimo priliku upozoriti bicikliste da nikada ne idu sami na downhill vožnje, da sa sobom uvijek imaju mobitel sa punom baterijom i pripremljenom tipkom za brzo biranje broja za hitne intervencije 112 ili dežurnog broja telefona lokalne HGSS Stanice. Brzina pružanja pomoći i zbrinjavanja izuzetno je važna da bi se spriječile teške posljedice po život i zdravlje unesrećene osobe.