HGSS

Akcija spašavanja na nenaseljenom Prviću

U pomoć ženi koja se ozlijedila istražujući otok Prvić u subotu, 20. studenog, pozvana je HGSS Stanica Rijeka.

Poziv u pomoć na nenaseljenom, brdovitom otoku, s vrhovima do 360 metara nadmorske visine, gdje ne postoje označene planinarske staze niti jasni putovi, Stanici Rijeka stigao je oko 12:00 sati.

Lociranjem mobilnog telefona utvrđeno je da se ozlijeđena žena nalazi u blizini vrha Šipovac, najvišeg na otoku, na znatnoj udaljenosti od najbliže plovilom pristupačne zapadne obale, što je, obzirom na nepostojanje planinarskih staza i vrstu terena, lokaciju činilo iznimno nepristupačnom.

Na teren po dojavi izlazi troje spašavatelja Stanice Rijeka iz baze Vežica, uz pet vatrogasaca JVP grada Krka i Krčkih DVD-a. Prvom timu spašavatelja u daljnjem tijeku akcije pridružuje se još troje spašavatelja iz Rijeke i njih osam koji se u trenutku nesreće nalaze na vježbi na Cresu. Pomorski prijevoz spašavatelja i vatrogasaca vrši se plovilima privatnog “taxi boat-a” iz Baške, a Riječka lučka kapetanija, zbog nedostupnosti i udaljenosti otoka Prvića, kao i odsječenosti od kopna trajektnim voznim redom, na raspolaganja stavlja svoj brod “Vid” koji prevozi spašavatelje s Cresa na Prvić.

Po dolasku do unesrećene utvrđene su ozlijede lijevog nožnog zgloba koji se imobilizira, a unesrećenu do obale transportira brdskom nosiljkom UT2000. Transport se dalje do Luke Baška nastavlja plovilima, gdje se unesrećenu predaje timu Hitne medicinske pomoći, čime ova akcija oko 17:30 sati završava.

HGSS Stanica Rijeka za pomoć i suradnju u ovoj akciji spašavanja zahvaljuje djelatnicima Lučke kapetanije Rijeka, JVP grada Krka i krčkim DVD-ima te vlasniku i djelatnicima “taxi boat-a” iz Baške.