HGSS

Akcija izvlačenja utopljenika u kanjonu Kamačnik

Od centra 112 na dežurni telefon Stanice Delnice, 25. listopada 2020. oko 15:00 sati, dolazi dojava da se u izletištu kanjona Kamačnik unesrećio jedan izletnik.

Prema prvim informacijama koje smo dobili, pozvani su vatrogasci iz Vrbovskog kako bi izvukli unesrećenog, pošto su i oni opremljeni za spašavanje na vodi, dok je HGSS Stanice Delnice stavljena u pripravnost. Budući da je voda bila previsoka i prebrza nakon nekog vremena, ponovnim pozivom na dežurni telefon, MUP i centar 112 zatražili su intervenciju Stanice Delnice.

Prilikom uzbunjivanja javljeno nam je kako se radi o utopljeniku te da se tijelo utopljenika nalazi na suprotnoj obali od staze. Stoga, da bi došli do njega bilo je potrebno preplivati brzu i nabujalu rijeku. Iz Delnica je na teren izašlo 12 članova te jedan instruktor Rescue3 iz Karlovca, sa svom potrebnom opremom za spašavanje na divljim vodama (suha odjela, pojasevi, plutajuća užad, čamac, SUK…).

Nakon što je jedan od Rescue3 licenciranih spašavatelja preplivao na drugu stranu, dostavljeno mu je plovilo za spašavanje, tzv. „SUK“ (stand up kayak). Tijelo utopljenika je zatim prevezeno na drugu obalu a potom u u nosila. Sistemom za podizanje, tijelo je izvučeno na planinarski put, a zatim transportirano do ulaza u kanjon, gdje su ga preuzele nadležne službe.

Akcija je završila oko 18 sati.

U ovoj akciji se vrlo korisnim pokazao stand up kayak (SUK) namijenjen upravo za brza spašavanja i izvlačenja na vodi, koji je prošle godine nabavljen, uz pomoć jedinica lokalnih samouprava, odnosno fonda Koordinacije čelnika JLS Gorskog kotara.