HGSS

Akcija Bakarac Stanice Rijeka

Putem županijskog centra 112, u petak 16. srpnja, oko 22:20h Stanici Rijeka dolazi poziv u pomoć muškoj osobi hrvatskog državljanstva koja koja zbog iznemoglosti i neprohodnosti terena nije u mogućnosti nastaviti samostalno kretanje.

Odmah po dojavi na teren je s tri interventna vozila izašlo 15 članova HGSS Stanice Rijeka i dva potražna psa te vanjska suradnica Stanice s još jednim potražnim psom.

Lokacija je precizirana djelomično usmenim putem, a djelomično pozicioniranjem putem mobilnog uredaja, prilikom čega se unesrećenom ispraznila baterija na mobilnom uređaju.
Gašenje uređaja u trenutku lociranja uzrokovalo je nepreciznost dobivene GPS lokacije (mogućnost pogreške radijusa od 1900 metara), što je onemogućilo brzi pronalazak unesrećenog.

Dolaskom na teren formirane su potražne ekipe koje su upućene na ključne točke sukladno raspoloživim informacijama. Jedna od ekipa s unesrećenim je uspostavila glasovni kontakt oko 00:23h, nakon čega su svi timovi upućeni u područje gdje se on nalazio.

Dolaskom do unesrećenog ustanovljeno je da se nalazi u narušenom zdravstvenom stanju te je bilo potrebno izvršiti njegov transport obzirom da se nije mogao samostalno kretati. Po izrazito neprohodnom terenu transportiran je nosiljkom UT200. Službi Hitne pomoći predan je oko 1:45 ujutro čime je ova akcija završena.