HGSS

Spašavanje Škanjca

Zahvaljujući pozivu biciklista koji je igrom slučaja zavirio u napušteni bunar u mjestu Ceranje Gornje, jučer, 26. listopada, spašen je jedan škanjac. Biciklist je poziv uputio HGSS Stanici Zadar od kud se na intervenciju uputilo troje spašavatelja.

28/10/2021

|

HGSS stanica Zadar

Zbog uskog bunara, škanjac nije mogao poletjeti, a do dolaska spašavatelja uz njega je ostao biciklist.

Prije samog izlaska na teren HGSS Stanica Zadar kontaktirala je Sokolarski centar Dubrava u Šibeniku koji je ponudio skrbiti o ptici u slučaju da je ozlijeđena. Ujedno, spašavateljima su dali nekoliko savjeta vezanih uz načine postupanja s divljom pticom koja se našla u stupici.

Jedan od spašavatelja spustio se konopom u bunar dubok pet metara, koji je srećom bio suh. Ptica je brzo izvučena i puštena. Škanjac je bio neozlijeđen i odmah odletio.

Stanica Zadar često prima pozive za spašavanje životinja. Od mačaka na stablima, izgubljenih pasa, koza koje su zapele na liticama, odbjeglih prasaca i krava, ovaca upalih u šahtove, zmija u dvorištu, galebova slomljenih krila, krava koje su se otelile u divljini i treba ih donijeti do ceste jer se ne mogu dići ili krava koje su upale u rupe… Nema što nisu spašavali! Kad god im vrijeme i oprema to dopusti, spašavatelji se odazovu takvim pozivima međutim, mole za razumijevanje sve koji pozivaju jer pripadnici HGSS-a niti su obučeni niti opremljeni za takvu vrstu spašavanja. U ovakvim situacijama često se improvizira, jer smo svjesni koliko vlasnicima njihove životinje znače. HGSS-ovi potražni psi ne mogu naći vašeg psa, oni su obučeni tražiti ljude. Dronom se ne može u šumi pronaći psa, možda uspijemo, ako vam pobjegne slon. Uz to, činjenica da smo volonteri znači da imamo svoja radna mjesta koja ne možemo napustiti za baš svaku mačku na stablu.