HGSS

21. akcija Boranke na Mosoru

Savez izviđača Hrvatske u suradnji sa Hrvatskim šumama i Hrvatskom gorskom službom spašavanja prije tri godine pokrenuo je kampanju i nastala je Boranka - najveće volontersko pošumljavanje opožarenih područja ikad organizirano u Hrvatskoj.

U velikim požarima, koji sve češće haraju hrvatskom obalom i priobaljem, stradavaju velike površine šuma. Požar iza sebe ostavlja zgarište s katastrofalnim prirodnim posljedicama.

Boranka je do sada uključila više od 7000 volontera koji su u dvije godine zasadili više od 80 000 novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru na požarištima Dalmacije. Zbog svoje učinkovitosti i originalnosti, Boranka je postala najnagrađivanija neprofitna kampanja u hrvatskoj povijesti osvojivši brojne domaće i međunarodne nagrade.

Ove subote održana je 21. akcija pošumljavanja na Mosoru. Tom prigodom akciji su se pridružili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uz zamjenika župana Luku Brčića i saborskog zastupnika Antu Bačić. U ime organizatora dočekao ih je Dan Špicer, glavni koordinator kampanje Boranka i poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske, Edi Perić predsjednik Splitskog skautskog zbora, Josip Granić pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja, Darko Gavrić pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja stanice Split i Ante Taraš upravitelj Šumarije Split.

Za potrebe kampanje, od pepela izgorjelih borova proizvele su se jedinstvene bojice – Boralice. Koristeći Boralice, možete sami nacrtati svoje stablo, fotografirati ga i postaviti u virtualnu šumu na Boranki. Za svako tako virtualno posađeno stablo, izviđači i drugi volonteri Boranke uključujući i HGSS u prirodi će posaditi pravo.