HGSS

Tužan završetak potrage u Našicama

5/01/2020

|

HGSS stanica Osijek

HGSS Stanica Osijek 03. siječnja u 14:57 h dobila je poziv o nestaloj muškoj osobi. U noći 2. na 3. siječnja udaljio se od kuće u nepoznatom smjeru. Odmah po pozivu u potragu kreće 8 spašavatelja. Pretražuju se nepristupačni tereni na širem području Našica. U večernjim satima potrazi se pridružuju i 2 člana HGSS Stanice Požega s bespilotnom letjelicom i termovizijskom kamerom.

Potraga se privremeno obustavlja oko pola noći a nastavila se u ranim jutarnjim satima. Jučer je u potrazi sudjelovalo 11 članova HGSS Stanice Osijek, potražni tim sa psom a ponovno se koristi i bespilotna letjelica. Oba dana u potrazi sudjeluju vatrogasci iz DVD-a Našice, JVP-a Našice i djelatnici MUP-a.

Nakon informacije o uočenoj obući koja bi mogla pripadat nestaloj osobi na Jezeru Lapovac u blizini Našica danas je na jezero poslan HGSS-ov potražni tim sa bespilotnom letjelicom koji u 10:30 uočava unesrećenu osobu iz zraka u vodi. U potrazi je sudjelovalo 13 članova HGSS Stanice Osijek, DVD Našice, JVP Našice i PP Našice.

Bespilotni sustavi unutar HGSS-a koriste se još od 2014. godine za potrebe traganja i spašavanja. Njihove prednosti su velike. Omogućuju pretraživanje terena bez potrebe za ugrozom ljudi (minska polja, litice, cesta, tračnice i sl.). Pružaju jedinstven pogled iz zraka koji prije nije bio moguć. Lako su prenosivi, mogu operirati na malim visinama, ne kontaminirajuči područje potrage. Isto tako ono što nam je jako bitno da mogu letjeti po mraku uz pomoć termalnih kamera, imaju mogućnost prijenosa korisnog tereta ili opreme, mogu izviđati teren s velikih udaljenosti pomoću posebnih kamera s velikim zoomom. HGSS posjeduje veliku paletu različitih platformi i kamera koje omogućavaju operacije i u najsloženijim situacijama.

Ovim putem izražavamo iskrenu sućut obitelji.