HGSS

Održana atraktivna vježba spašavanja Stanice Ogulin povodom 70 godina HGSS-a

Vođenom turom alpinističkom zbirkom Zavičajnog muzeja u Ogulinu i atraktivnom vježbom spašavanja iz kanjona „Đulin ponor“ obilježena je 70. obljetnica osnutka HGSS-a, proslavljen 56. rođendan Stanice Ogulin i istaknuta je važnost tradicije.

7/03/2020

|

HGSS stanica Ogulin

S balkona-vidikovca nad Ponorom okupljeni posjetitelji promatrali su impresivnu pokaznu vježbu HGSS Stanice Ogulin u realnim uvjetima. Spašavatelji su u vrlo kratkom roku postavili opremu, zajedno s nosilima spustili se u 40 metara duboki kanjon, došli do unesrećene osobe, pružili joj potrebnu pomoć i osigurali ju za transport. „Unesrećeni“ je, kao na svim akcijama i vježbama, bila stvarna osoba koju su pomoću tirolske prečnice i sistema kolotura sv.Bernard istim putem izvukli na sigurno.

Pored obilježavanja 70. obljetnice osnutka HGSS-a, u Ogulinu je Danima otvorenih vrata proslavljen i 56. rođendan tamošnje Stanice: „Odnos mještana i ogulinskog HGSS-a pun je međusobnog poštovanja. Osim druženja sa spašavateljima i razgledavanja zimske i ljetne opremu poput skija, nosila za stijensko, zimsko i speleo spašavanje ili logističke opreme, organizirali smo turu Muzejem koju je vodio jedan od njegovih osnivača i jedan od najstarijih članova Službe, Borislav Aleraj-Akac. Osim toga što je omiljeno lice na svim događajima diljem Hrvatske, volimo ga zvati “Biblijom HGSS-a” zbog velikog znanja koje donosi i prenosi“, istaknuo je Hrvoje Salamon, pročelnik HGSS Stanice Ogulin.

Kao što je osnovni dio opreme HGSS-a uže, sačinjeno od niza niti koje ga čine čvrstim, tako je i Služba istkana od neraskidive suradnje između svojih članova i isprepletena jedinstvenim pričama iza svakog spašenog života. Događajima u sklopu proslave 70. obljetnice osnutka, tijekom cijele godine ćemo obuhvaćati sve veće skupine djelatnosti HGSS-a, u svakome će biti izdvojena jedna glavna „nit koja nas povezuje“, a ovoga puta ta „nit“ je bila tradicija.

Sljedeći događaj na kojemu će građani moći pobliže upoznati jedan od dijelova Službe održat će se u Slavonskom Brodu, u subotu 14. ožujka 2020.