HGSS

Iz velebitskih bespuća spašen planinar

Gospićki gorski spašavatelji uz pomoć mačeta i noseći na leđima s Velebita spasili unesrećenog planinara.

10/01/2014

|

HGSS stanica Zagreb

Tijekom prijepodneva, 8. siječnja, na Županijski centar 112, u Gospiću dolazi poziv u pomoć. Gospodin (inače dugogodišnji planinar i vrsni poznavalac Velebita) javlja da je prilikom uspona na području iznad Dundović poda doživio nezgodu tijekom koje je ozlijedio desni skočni zglob.
Djelatnici Županijskog centra 112 su odmah u konferencijski razgovor spojili i dežurni telefon HGSS Stanice Gospić i ispunili sve preduvjete kako bi se moglo započeti s akcijom izvlačenja unesrećene osobe.
Nakon obavljenog preliminarnog razgovora s unesrećenom osobom, vođa akcije gorskih spašavatelja utvrdio je da se unesrećena osoba nalazi za području Sjevernog Velebita, iznad Dundović poda, sjeveroistočno od Šegotske glavice.
Ovo neurbano i nepristupačno područje je bez planinarskih i bilo kakvih drugih staza pa je najprije bilo potrebno locirati unesrećenog, a tek nakon toga planirati izvlačenje.
Pretraživanje terena potrajalo je sat vremena nakon čega je krenuo transport. Na žalost teren je bio nepristupačan u tolikoj mjeri da unesrećenu osobu nije bilo moguće transportirati u nosilima već smo bili prisiljeni improvizirati te unesrećenog nositi na leđima. Ovaj način transporta iako improviziran polučio je dobrim rezultatima te je unesrećeni, uz redovite izmjene nosača, polako spušten niz planinu.
Tijekom transporta nosačima se morao prosijecati put mačetama što je dodatno otežavalo i usporavalo sam transport, ali to je bio jedini način. Osim članova HGSS Stanice Gospić u akciji je sudjelovao i jedan djelatnik NP Sjeverni Velebit, te jedan djelatnik PP Velebit.