HGSS

Iz 70 metara duboke jame izvučeno beživotno tijelo muškarca

Danas u 12.30 sati HGSS Stanica Gospić preko centra 112 zaprimila je poziv od policije da se na području Rudopolja, točnije Javornik, dogodila nesreća u kojoj je jedna osoba upala u jamu.

31/03/2019

|

HGSS stanica Gospić

Bez dodatnih informacija o dubini i izgledu jame, 8 spašavatelja po zaprimljenom pozivu odmah izlazi na teren. Kako se radilo o speleo akciji spašavanja, akcija kreće i odvija se po zadanoj proceduri te je obaviještena komisija za speleo spašavanje i odmah se u stanje pripravnosti poziva susjedna Stanica Karlovac. Dolaskom na mjesto događaja tri spašavatelja spuštaju se u jamu do unesrećene osobe kako bi pregledom konstatirali stanje i pripremili osobu za transport. 

Kako se radilo o 70 m vertikalnoj jami, osoba je prilikom pada zadobila teške tjelesne ozljede bez pokazivanja znakova života. Tim spašavatelja u jami unesrećenu osobu je pripremio za transport, dok je tim na ulazu u jamu postavio sidrišta i sistem za izvlačenje. Transport je tekao brzo i bez poteškoća te je unesrećena osoba vrlo brzo izvučena na površinu i predana policiji na daljnje postupanje. HGSS je i ovom akcijom pokazao izuzetnu spremnost i obučenost i za najsloženija tehnička spašavanja kakva su upravo u speleološkim objektima.