HGSS

Emergency call

Iz potrage u potragu

Na dežurni telefon HGSS Stanice Osijek, 21. rujna 2019, u 16:00h od strane Centra 112 zaprimljen je poziv o nestanku muške osobe na području Beketinaca.

Odmah po pozivu tim od 10 spašavatelja izlazi na teren i ubrzo započinje brzu pretragu područja na osnovi informacija o zadnjoj točki viđenja nestale osobe. U isto vrijeme pristupa se pretrazi terena putem bespilotne letjelice, sakupljanju dodatnih informacija te planiranju daljnjeg tijeka potrage. Spašavatelji su pretraživali područje koje se nalazi u Općini Čepin do kasnih večernjih sati a zatim su potražni timovi povučeni sa terena kako bi se odmorili i rano u jutro nastavili potragu.

Iduće jutro od 07:00h članovi Stanice Osijek su nastavili sa pretragom zona i segmenata unaprijed pripremljenih pomoću programa digitalne kartografije a spašavateljima su se pridružila i dva potražna tima sa psima. Uz stalnu i izvrsnu suradnju sa djelatnicima PP Čepin u potragu su se od jutra uključili pripadnici DVD-a Beketinci koji su spašavateljma ustupili svoje prostore, članovi lokalnog lovačkog društva, djelatnici šumarije i 30 tak mještana koji su uz visoku motiviranost čitav dan pretraživali područje u zonama potrage. Nešto kasnije potrazi su se pridružili i 2 člana HGSS Stanice Vinkovci sa bespilotnom letjelicom.

U popodnevnim satima potraga je okončana tužno pronalaskom beživotnog tijela nestale osobe u jednom od segmenata na teško pristupačnom šumskom području. Ovim putem upućujemo iskrenu sućut obitelji i zahvalu svima koji su pomogli u potrazi za nestalim.

Spašavatelji su nakon završetka potrage pomogli djelatnicima PP Čepin u izvlačenju tijela a zatim se uputili u Stanicu. Nedugo nakon što su spašavatelji raspremili opremu uslijedio je novi poziv od Centra 112. Ovaj put je riječ o dvije izgubljene osobe za koje je ustanovljeno da su berući gljive zalutale u hrastovim šumama u blizini Harkanovaca. Obzirom na noć i velike šumske površine koje se nalaze na području na kojem su se osobe izgubile spašavatelji su pokupili opremu koju su netom prije raspremili i odmah se zaputili vozilima na mjesto koje bi prema dobivenim informacijama od strane policije moglo biti zadnja točka viđenja.

Dolaskom na lokaciju odmah kreće se u pretragu terena. Nakon 40tak minuta spašavatelji dovikivanjem uspostavljaju kontakt a nedugo zatim i pronalaze stariju žensku osobu i njenog sina pothlađene i uplašene u gustoj šumi Števkovica na obali rijeke Vučice. Majka i sin su berući gljive pomalo zaboravili na vrijeme pa im je dolaskom noći gusta šuma onemogućila bilo kakvu orijentaciju u prostoru.

Uz teško prohodan teren i bez rasvjete sin se pokliznuo te pao niz obalu rijeke i ozlijedio nogu ostavši tako zarobljen pri dnu strmine uz samu vodu. Spašavatelji su omogućili mladiću izlazak iz situacije u kojoj se nalazio, iznjeli ga na nasip, utoplili ih oboje a zatim bez većih problema putem kojim su došli do njih izveli iz šume do prve prometnice gdje su se nalazili djelatnici policije, pripadnici DVD-a Harkanovci i rodbina.

Ovo branje gljiva je unatoč mraku , teškom terenu i većem broju nesmotrenih odluka završilo sretno zahvaljujući spašavateljima koji su se nakon i ove završene potrage umorni ali ipak sa osmjesima na licima vratili svojim kućama.