HGSS

Pokazna vježba Borovik 2019.

Pokazna vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

U četvrtak , 30. svibnja, se s početkom u 11.00 sati na jezeru Borovik u blizini Đakova, održana je pokazna vježba i smotra operativnih snaga sustava civilne zaštite Osječko-baranjske županije “Borovik 2019.”.

Vježbom se demonstrirala koordinacija upravljanja i provođenja mjera i aktivnosti, kao i spremnost djelovanja operativnih snaga sustava civilne zaštite Osječko-baranjske županije. U vježbu je uključeno 117 sudionika iz operativnih snaga sustava Civilne zaštite Osječko-baranjske županije sa 27 interventnih vozila.

Scenarij vježbe predvidio je pad poljoprivrednog zrakoplova koji je prskao uljanu repicu uslijed kojeg je nastao šumski požar. Nakon sazivanja Stožera CZ Osječko – baranjske županije aktivirana je HGSS Stanica Osijek čiji su spašavatelji izvršili traženje i spašavanje ugroženih osoba ( pilot zrakoplova, ribiči ).

Nestalu osobu pronašao je potražni tim sa psom a okupljenima je prezentirana i potraga iz zraka upotrebom bespilotne letjelice. U vježbi je sudjelovalo 10 članova HGSS Stanice Osijek i jedan član HGSS Stanice Požega s 4 vozila i motornim čamcem.