HGSS

Akcija spašavanja pored Baške na otoku Krku

Potraga i akcija spašavanja na širem području kanjona Vrženica pored Baške na Krku.

17/08/2018

|

HGSS stanica Rijeka

Kanjon Vrženica nalazi se na južnom djelu otoka Krka . Započinje ispod vrha Diviška, na istočnoj strani bašćanske kotline te se pruža prema jugu do mora. Manji dio kanjona , završnih dva kilometra do mora je markiran i čini dio planinarskih staza Baške. Gornji dio kanjona je bespuće bez staza i markacija.
Dvoje mladih stranih državljana odlučilo je u jutarnjim satima iz Baške pješke doći do uvale Vela luka na istočnoj strani otoka Krka. Odabrali su duži i atraktivniji put koji ide prvim djelom uz more te potom kroz kanjon Vrženica . Nakon dva kilometra kanjona slijedi izlazak iz kanjona uz oštro skretanje na istok, i potom markiranom stazom preko kamenjara do uvale Vela luka. Planirani put trebao je trajati oko dva sata.
Nakon četiri sata pješačenja izletnici su shvatili da odavno nisu vidjeli oznake puta, da više nemaju vode te da su u području gdje nema signala za mobitel. Tada donose odluku da napuste kanjon te potraže mjesto na kamenjaru gdje ima telefonskog signala te upute poziv u pomoć. Dehidracija je drastično smanjila njihovu fizičku sposobnost. Simptomi umora , prestanak znojenja i mokrenja te izloženost visokoj temperaturi ukazivali su na opasnost od sunčanice.
Obzirom na standardni operativni postupak u traganju i spašavanju te zoni odgovornosti za akciju spašavanja odgovorna je HGSS stanica Rijeka. U ranim poslijepodnevnim satima dvadesetak minuta nakon poziva u pomoć osam riječkih gorskih spašavatelja (od koji su dvojca liječnici) skupilo se u bazi Vežica , uzelo spasilačku opremu te krenulo u akciju.
Zbog straha da ostanu bez telefonskog signala unesrećeni , suprotno savjetu spašavatelja, odlučuju da će spašavatelje sačekati na kamenjaru na kojemu nema hlada. Prateći upute spašavatelja te poslane im aplikacije ubrzo je lociran mobitel izguljenih turista. To je uvelike olakšalo potragu. Spašavatelji su na vrijeme stigli do unesrećenih , rehidrirali ih te psihički i fizički povratili u dobru kondiciju. U pratnji spašavatelja turisti su izbavljeni iz bespuća te prevečer dovedeni u sigurnost civilizacije.
Unesrećeni su bili iznimno sretni i zahvalni što su pronađeni i spašeni a to je i spašavatelje učinilo zadovoljnima i odlučnijima da nastave svoju misiju. Želimo im ugodan , sretan i siguran nastavak ljetovanja u Hrvatskoj.
Zahvaljujemo se Nudističkom kampu Bunculuka na susretljivosti prilikom akcije spašavanja.